Bir Otomobil Toplamda Kaç Parçadan Oluşur? Tahmin Edebileceğinizden Bile Çok Daha Fazla!
2 mins read

Bir Otomobil Toplamda Kaç Parçadan Oluşur? Tahmin Edebileceğinizden Bile Çok Daha Fazla!

Dışarıdan baktığımı zaman 4 tekerlek, kapılar ve direksiyondan ibaret olarak gördüğümüz arabaların arkasında karmaşık bir yapı yatıyor. 

Biz de bu içerikte bildiklerimizden ziyade bu karmaşık yapıya değineceğiz ve bir otomobil üretmek için kaç parça gerekiyor cevaplandırmaya çalışacağız. 

Bir otomobil yaklaşık olarak kaç parçadan oluşuyor? 

Aslında bu sorunun net bir cevabı yok. Normal olarak üretici firmaya göre ya da modelden modele değişiyor. Ancak elimizde ortalama bir yanıt var. Genel olarak bir otomobilin 20.000 ila 30.000 arasında farklı parçadan oluştuğunu söyleyebiliriz.

Bunların arasında motor parçaları, elektronik sistemler, şanzıman bileşenleri, gövde paneli gibi büyük parçalarla birlikte vidalar ve kaplamalar gibi daha küçük parçalar da bulunuyor. Yani özetle yukarıda belirttiğimiz aralığın en küçük vidadan en büyük parçaya kadar tüm detayların birleşimiyle oluştuğunu hatırlatalım. 

Otomobilin en çok parça içeren bölgesi ise motor bölümü.

Bu parçalar arasında silindir bloğu, pistonlar, krank mili, kam mili, valflar, yakıt enjektörleri, ve çeşitli conta ve sensörler gibi bileşenler bulunuyor. Motorun ardından en çok parçayı şanzıman kısmı barındırıyor. Şanzıman sistemi de birçok dişli, mil, rulman ve elektromekanik komponent içeriyor.

Tabii ki otomobil firmaları her parçayı kendi bünyesinde üretmiyor.

Otomotiv endüstrisinde, birçok otomobil üreticisi, özellikle standart veya çok teknik olmayan parçalar için dış tedarikçilerden yararlanıyor. Bu yaklaşıma da ‘tedarik zinciri’ adı veriliyor. Bu sistem, üretici firmaya da pek çok avantaj sağlıyor. 

Bazı parçaları farklı bir üreticiden tedarik etmek, maliyetleri düşürmeye yardımcı oluyor. Parçaları sağlayan tedarikçi firmalar büyük miktarlarda üretim yapıyor ve bu da maliyet avantajı sağlıyor. Diğer yandan, tedarikçilerin ilgili parçanın üretiminde uzmanlaşması, otomobil üreticisi firmanın da üretim sürecinin daha verimli ilerlemesini sağlıyor. 

Kaynaklar: AutoSupply, OtoRapor

Benzer içeriklere de göz atabilirsiniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir